Bloemenmengsels zijn mengels van verschillende ‘wilde’ bloemen die van oorsprong voorkwamen in het Vechtdal, ook wel faunaranden of -akkers genoemd. Stichting Vitaal Platteland en de gemeente Hardenberg stimuleren inwoners van het buitengebied om deze bloemenmengsels te zaaien. Of het nu een faunarand is of een kleine faunakker op het erf, het helpt om de biodiversiteit te stimuleren. “Bio” betekent leven “diversiteit” betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we –bijvoorbeeld- niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht.
Biodiversiteit
Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. Door biodiversiteit hebben we landbouw, om maar eens wat te noemen. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan. U kunt bij ons bloemenmengsels aanschaffen. Deze mengsels worden bij particulieren met 50% gesubsidieerd. Indien u agrariër bent en uit eigen overweging een akkerrand zaait dan kunt u ook 50% subsidie krijgen op de aanschaf van het zaaizaad. De mengsels zijn hier te bestellen. Indien u een akkerrand inzaait als onderdeel van agrarisch natuurbeheer dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Stichting Vitaal Platteland werkt samen met Agrarische Producten Hofman uit Notter. Deze partij heeft een goede reputatie omtrent succesvolle akkerranden en bloemenweiden. Voor meer informatie verwijzen we u door naar de website: www.hofmanap.nl
Door het aanleggen van een faunarand of -akker kunt u dekking en bescherming bieden aan haar- en veerwild, evenals voedsel te waarborgen voor in de winter . Ook creëert u een verhoging van biodiversiteit; door een gevarieerde samenstelling voor ( niet-bejaagbare) diersoorten als (zang)vogels en insecten als vlinders en bijen. Daarbij kan, door te zorgen voor afleidende teelt, ook schade worden voorkomen door reeën, hazen en konijnen op omliggende landbouwgrond, kwekerijen en bossen. U kunt de natuur een handje helpen door op een voldoende lichte plek, b.v. een open plek in het bos, een akkertje midden in het veld of een overhoekje een fauna-akkertje aan te leggen.Akkers hebben in het algemeen veel licht nodig, dus het liefst niet onder of in de schaduw van bomen aanleggen. Naast dat veel mengsels voedsel, dekking en rust bieden voor alle fauna, is het ook een lust voor het oog door aanwezigheid van mooi bloeiende soorten als phacelia, zonnebloem, korenbloem.
Een korte instructie om faunaranden of -akkers aan te leggen:
- Het succes van een goede faunarand of -akker staat of valt met goed voorbewerken van de grond. Als eerste lastige onkruiden verwijderen. Dit kan door gebruik te maken van het bestrijdingsmiddel Roundup, dit twee weken laten afsterven. Wilt of mag u geen gebruik maken van chemische onkruidbestrijding, dan kunt u uw zaden in rijen zaaien, waarna u de grond gemakkelijk kunt schoffelen.
- Indien u geen bestrijdingsmiddel wilt gebruiken dan deze stap overslaan. ( Dan wel direct na het ploegen inzaaien, om zo het onkruid voor te blijven!)
- Hierna of handmatig of machinaal inzaaien (1-2 cm diep) en licht inharken of aanrollen. Pas bij handmatig inharken ervoor op dat u niet alle zaden naar één zijde van het perceel harkt. Zaai bloemenmengsels niet te diep, anders komt het niet goed op.
- Het inzaaien van een perceel kunt u het beste doen in de periode vanaf maart/april tot eind mei.
- Wacht het liefst met inzaaien tot de kans op nachtvorst voorbij is, de grond enigszins is opgewarmd en indien mogelijk in een vochtige periode. Zaait u te vroeg in en komt daarna nog een vorstperiode, dan hebt u kans dat de net ontkiemde zaden bevriezen.
- Heeft u ingezaaid en dient zich daarna een droge periode aan en u heeft de mogelijkheid om het perceel te besproeien, doe dit dan, u heeft anders de kans dat het (net ontkiemde) zaad verdroogd.
- Uiteraard blijft het altijd moeilijk om de juiste tijd van inzaaien te kiezen, de natuur laat zich nu eenmaal niet leiden!